Inlaturarea tatuajelor cu laser - Stergerea tatuajelor nedorite

Inlaturarea tatuajelor cu laser

Inlaturarea tatuajelor - scoaterea tatuajelorMetoda cea mai moderna pentru scoaterea tatuajelor consta in folosirea laserului de ultima generatie Nd: YAG Q- switched care utilizeaza energie inalta prin emiterea instantanee a undei laser pentru a sfarama si indeparta pigmentul eficient in celulele modificate patologic prin plasarea cernelii tatuajului.

Odata cu cresterea numarului de tatuaje la tineri in ultimii ani, chirurgii plastici constata o crestere a numarului de pacienti care doresc indepartarea tatuajelor. Motivele dorintei indepartarii tatuajului variaza de la pacient la pacient: tatuajele por fi prost executate sau plasate in zone care interfera cu viata sociala sau sexuala a individului, locul tatuajului poate fi sediul unei infectii, sau pur si simplu persoana care solicita indepartarea tatuajului a trecut intr-o alta etapa a vietii si nu doreste ca stigmatul unui tatuaj realizat in adolescenta sa-i perturbe existenta.

Pentru indepartarea tatuajelor exista o plaja larga de metode. Toate metodele pot fi efectuate in cadrul clinicii noastre.

Deoarece tatuajele sunt plasate profund sub piele, metodele „invechite” (dermabrazia, indepartarea chimica) lasa cicatrici inacceptabile din punct de vedere estetic (cicatrici hipertrofice sau chiar cheloide).

 

Metodele chirurgicale: excizia urmata de sutura sau de grefa de piele, sau expandarea tisulara (plasarea unui balon de silicon care se umfla in 2-3 luni cu ser fiziologic, creandu-se un exces de piele care va folosi in cea de-a doua etepa chirurgicala la acoperirea defectului rezultat in urma exciziei tatuajului) lasa cicatrici care nu intotdeauna sunt conform standardelor estetice actuale; in plus expandarea tisulara este greu de acceptat de o persoana tanara cu viata sociala activa (o umflatura in zona vecina tatuajului petru 2-3 luni) este greu de acceptat.

Laserele de veche generatie sau IPL (lumina intensa pulsata) sunt putin eficiente in indepartarea tatuajelor.

 

Metoda cea mai noua si moderna consta in folosirea laserului de ultima generatie Nd: YAG Q- switched care utilizeaza energie inalta prin emiterea instantanee a undei laser pentru a sfarama si indeparta pigmentul eficient in celulele modificate patologic prin plasarea cernelii tatuajului.

Unda laser sfarama foarte rapid (in doar 6 ns) pigmentul, iar apoi parte din pigment este eliminat prin dezepidermizare, iar o alta parte este eliminata prin fagocitare (inghitire) de catre macrofage (celule care indeparteaza substantele straine din organism) prin intermediul circulatiei limfatice. Pigmentul din tesuturile afectate se decoloreaza treptat pana cand dispare. Tesuturile inconjuratoare nu sunt afectate deoarece nu absorb energia laserului la acea lungime de unda prefixata.

Cele doua lungimi de unda :1064 nm, respectiv 532 nm permit abordarea unei plaje largi de culori ale tatuajelor (negru, albastru, rosu sau verde, aceste din urma fiind cel mai greu de indepartat). Rezultatele depind de calitatea substantei folosite la realizarea tatuajului precum si de raspunsul individual. Ele se apreciaza de la sedinta la sedinta (tatuajul paleste treptat).
Media sedintelor de tratament este de 5 – 7 (in general este necesara o perioada de 7-12 luni pentru a scapa de tatuaj complet).

Cum se efectueaza sedinta de indepartare a tatuajului?

Pacientul si medicul poarta ochelari de protectie si este asezat confortabil.

Medicul dezinfecteaza zona tatuajului si zona inconjuratoare.
In timpul sedintei pacientul aude zgomotul produs de aparat la emiterea secventiala a luminii (laser) si simte cum undele penetreaza zona tatuata.

In medie procedeul dureaza 10- 20 minute in functie de dimensiunile tatuajului.

Procedura se efectueaza in conditii de ambulator; nu este necesara internarea.

Tratamentul este dureros?

Inaintea tratamentului se aplica o crema anestezica sau se injecteaza un anestezic local in zona tratata (in functie de preferintele pacientului). Senzatia este de usoara arsura sau intepatura superficiala.Prin folosirea anestezicelor, procedeul este complet nedureros.

Ce asteptam dupa o sedinta de tratament?

Zona tratata poate fi inrosita, ca dupa o arsura solara usoara, timp de cateva saptamani. Vanataile pot apare in cazul tatuajelor profunde. Zona se trateaza cu un unguent cu antibiotic si poate fi aplicat un pansament.

Recuperarea dupa scoaterea tatuajelor nedorite dureaza cateva saptamani (roseata si sensibilitatea pot persista cateva saptamani, ca si o decolorare locala a pielii, care se imbunatateste treptat). Se evita expunerea la soare a zonei tratate.

Cei mai multi pacienti sunt multumiti de rezultatele obtinute prin indepartarea cu laser a tatuajelor prin mai multe sedinte. Este important de mentionat ca piele dumneavoastra nu va mai arata ca inainte de efectuarea tatuajului , dar rezultatele sunt superioare oricarei metode de tratament al tatuajelor.

Alte informatii utile

  • Tatuajele mai vechi sunt mai usor de indepartat decat cele noi.
  • Tatuajele efectuate de amatori sunt mai usor de indepartat decat cele efectuate de profesionisti.
  • Anumiti pigmenti sunt mai usor de indepartat,; pigmentii fluorescenti si culoarea verde sunt cel mai greu de indepartat.
  • Tipul de cerneala poate influenta rezultatul , anumite substante pot crea o reactie paradoxala, pielea innegrindu-se in loc sa se decoloreze.
  • Medicul va va informa ce anume puteti astepta in urma tratamentului laser al tatuajului dumneavoastra.

Alte metode folosite pentru scoaterea tatuajelor:

  • Excizia chirurgicala urmata de sutura
  • Excizia urmata de grefa de piele
  • Expandarea tisulara
  • Dermabrazia
  • Indepartarea chimica prin peeling
  • Lumina intensa pulsata
  • Alte tipuri de lasere

Lista preturi indepartari tatuaje

SEDINTE LASERPRET IN EURO/SEDINTA
* Preturile se incaseaza in lei la cursul BNR din ziua respectiva
* Tarife valabile incepand cu data de 03.02.2021
IN FUNCTIE DE DIMENSIUNI,GRAD DE UMPLERE,CULOARE
50-250

 

Dr Dan Calota – Medic primar chirurgie plastica si estetica

Programare